Dark Sky Park Møn og Nyord var den første Dark Sky Park i Danmark.

Flere Dark Sky Parker er på vej, på øerne Mandø and Anholt, og i landsbyen Taarup på Fyn. 

En Dark Sky Park er et område med en enestående kvalitet af stjerneklare nætter og et natligt miljø, der er specifikt beskyttet for sin videnskabelige, naturlige eller uddannelsesmæssige værdi, sin kulturelle arv og/eller offentlige nydelse.

Det vigtigste formål med en Dark Sky Park er ikke at underholde mennesker. Selv om det er en stor oplevelse at  se mange stjerner, Mælkevejen, og andre fine ting på nattehimlen, er effekten på økosystemer og biodiversitet meget vigtigere end det.

Foreningen Dark Sky Denmark arbejder for at udvide konceptet, fra små isolerede Dark Sky Parker, til at dække meget større områder. Det er en lang proces, som består af flere trin:

  • Identifikation af kilder til lysforurening
  • Virksomheder og beboere opfordres til at minimere deres lysforurening, selv om de er placeret i et stærkt lysforurenet område
  • Belønning af virksomheder og beboere som forbedrer deres brug af belysning om natten, og har bevist en nedsættelse af deres lysforurening

Der er ingen barrierer som stopper spreding af lysforurening, så enhver kilde til lysforurening påvirker et stort område. 

Der er ingen lovgivning som begrænser lysforureninng.

Selv en lille forbedring er et skridt i den rigtige retning mod målet, at stoppe den konstante forøgelse af lysforurening i Danmark.

Se her eksempler på misbrug af Dark Sky branding fra virksomheder som ikke bidrager til beskyttelse af nattemørket.